Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2010 20:21 - 7 вредни продукта, които са признати за полезни
Автор: ge5 Категория: Хоби   
Прочетен: 5496 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.02.2011 12:33


7 вредни продукта, които са признати за полезни

 

Много интересна информация, някой от продуктите, които считаме за вредни, се оказват полезни. Как така?

Пуканките. Отдавна не са лакомство, а са се превърнали в почти задължителен атрибут на всяко кино. И точно това е развалило репутацията им. За да продадат повече, пуканките се приготвят с огромно количество захар и мазнини, което увеличава калоричността им в пъти. А виждали ли сте размерите на порциите им? В един голям пакет могат да се съдържат до 1200 калории (!), което е малко по-малко от препоръчваната дневна доза за жените. В действителност, пуканките в оригиналния си вид са напълно полезен продукт. В него се съдържат много клетъчни влакна, които подобряват работата на стомаха, понижават нивото на захарта в кръвта и в крайна сметка спомагат да не трупаме излишни килограми. По данни на американската асоциация на здравеопазването, любителите на пуканки страдат с 28% по-малко от заболявания на стомашно-чревния тракт. А неотдавна се изяснило също, че пуканките са пълни и с антиоксиданти. По такъв начин, този така наречен враг на здравето, не само очиства организма, но и го защитава от рак. Между другото, на пакета в киното никога няма да намерите сведения за състава и калоричността му. Затова пък, тази маркировка задължително съществува на опаковката с пуканки за вкъщи. Тя струва много по-евтино, приготвя се за 3-7 минути в микровълновата печка и вие със сигурност знаете какво консумирате.

 

 Картофите. Този кореноплод дълго време е бил забранен за тези, които се страхуват от излишни килограми. Считало се, че заради високото съдържание на нишесте (което всъщност се явява съединение на глюкозата, тоест захар), хранителната стойност на картофите е практически еквивалентна на шоколада. Въглеводородите с които са пълни, увеличават бързо захарта в кръвта след хранене  – и оттук растат шансовете за напълняване, а заедно с това и риска от диабет. Но в последно време диетолозите са все по-склонни да «оправдаят» картофите. Съществува мнение, което има много съюзници, че нишестето в картофите в действителност се преработва много бавно от организма и благодарение на това не се превръща в мазнини, а се изразходва във вид на енергия. При това нивото на захарта в кръвта се повишава постепенно и също така постепенно пада; това дава чувството за ситост, а тя от своя страна ви пази от преяждане и излишни калории. Между другото, калорийността на картофите е относително ниска: 80 к.кал на 100 грама. За това, на базата на този продукт вече се появи своя моно диета. Важно! За да не се напълнява, трябва да се употребяват максимално свежи картофи. Докато се съхраняват (особено при низки температури), нишестето се разлага на глюкоза, а от нея няма никаква полза.

 

 Шоколада. Сладостите биват различни. И шоколадите също. От една страна, в него има достатъчно много захар и мазнини, а от друга – тези мазнини са растителни, значи не са вредни и даже са полезни за сърцето. Но с това аргументите «за» шоколада не свършват. В изходната суровина за този продукт – какаото – е пълно с вещества, които оказват благотворно действие на много органи и системи в организма. Например, теобромина успокоява и заздравява нервите; особен вид антиоксиданти защитава кожата от стареене; а хормоните серотонин и дофамин, за изработването на които също влияе шоколада, регулират нашето настроение и повишават работоспособността на мозъка. Някой лекари и даже го препоръчват в качеството му на антидепресант, а учените от  Университета в Копенхаген уверяват, че с помощта на шоколада може … да се отслабне. Съгласно тяхно изследване, този продукт забавя храносмилането – ако изядете парченце преди обяд, в резултат вие ще получите малко калории и за по-дълго време ще запазите чувството си за ситост. Важно! Доколкото основната полза на шоколада се крие в какаото, трябва да се консумират продукти с неговото максимално съдържание. Търсете горчиви шоколади (65% какао и по-голямо – това трябва да е написано на опаковката), а също така и продукти със съдържание на какао. В млечния шоколад има само 20-35% и повече животински  – оттук не полезни – мазнини. В белият шоколад какао въобще няма.

 

 Кафето. Спорът между кафе маняците и техните противници, прилича на вечната борба между доброто и злото: превесът периодически се оказва ту на едната, ту на другата страна, но окончателна точка едва ли някога ще бъде поставена. Впрочем, в последно време враждуващите страни, като че ли отиват на компромис. Едните признали, че в някой случаи кафето действително вреди, а другите се съгласили, че е вредна не самата напитка, а нейната прекомерна употреба. Ако се спазва дозата (не повече от 4 средни чашки на ден), може: а) да се заздрави сърдечно-съдовата система и да се спре развитието на хипертония и атеросклероза, б) да се подобри паметта , способността за концентрация и да се засили защитата от старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер и в) да се отслабне! Кафето ускорява обмяната на веществата и леко потиска апетита, което взето заедно дава отлична диетична формула. Важно! Отивайки на кафе, повечето мислят, че чашка кафе вместо пълноценна закуска или десерт, ще ги предпазят от излишни калории. Това не винаги е така. Минимум калории се съдържат само в обикновеното черно кафе без захар (робуста или американа), а в популярното капучино, благодарение на добавеното мляко, сиропи, захар и сладолед, може да се съдържат от 300 до 600 к.кал за порция.

 

Вино. Тук, както и при кафето, най-важното е  умереност. Едновременно няколко изследвания доказали ползата от  регулярната му употреба (но в никакъв случай злоупотребата), при това както за здравето, така и за фигурата. 1-1,5 чаши червено вино на ден, укрепват зъбния емайл и предпазват от кариес. Тази напитка намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, дегенеративни болести на мозъка (деменции) и даже от рак на млечните жлези. А неотдавна британските физиолози изяснили, че жените, пиещи регулярно и по малко, средно са по-слаби от абсолютните трезвенички. Между другото. За най «безмахмурлучна» спиртна напитка е призната – ще се удивите – руската водка. Както се оказало, това се дължи не на силата на алкохола, а на технологията за производство, тъй като симптомите на абстинентния синдром, се предизвикват от вкусовите добавки и ароматизаторите, а не от самият спирт.

 

Кашкавал и мляко. Те не се препоръчват не само на тези, които искат да отслабнат. Млечните, както и всички останали животински мазнини, способстват за повишаване нивото на холестерола, а значи косвено водят до развитие на атеросклероза и в крайна сметка до инфаркт. Но! Това важи само в този случай, когато човек ВЕЧЕ има проблеми със сърдечно-съдовата система и в частност, - повишен холестерол. Ако вие сте сигурни в здравето на своя «мотор», кашкавала и млякото ще ви са само от полза и то – именно маслените. Та нали в млечните продукти се съдържа много калций и витамин В, а нито едното нито другото се усвояват нормално без достатъчно количество масло. При това, през миналата година учените откриха, че млечната мазнина съдържа вещество наречено  КЛК. То, колкото и да е парадоксално, препятства образуването на мастни натрупвания в организма, а значи, колкото по-калоричен е продуктът, толкова по-слабо той ще се отрази на вашата фигура. Между другото, един от най-знаменитите теоретици по диетология Робърт Аткинс (автор на много популярна система за отслабване, кръстена на него), също съветва своите пациенти да наблягат именно на високо маслен йогурт (нашето кисело мляко) . Диетата на Аткинс се основава на минимална употреба на въглехидрати, като белтъците и мазнините са разрешени в доста големи количества и ефективността на тази система вече е потвърдена от милиони поклонници. Бързо са отслабвали по системата на Аткинс и такива холивудски звезди, като Джери Холиуел, Дженифър Анистън и Рене Елвегер.

 

Макароните. Започвайки диета, желаещите да отслабнат най-напред си забраняват сладкото и тестеното. С нюансите за избора на сладкото вече се разбрахме, сега за тестеното и неговите разновидности. Най-вредните тестени изделия са всички, които се правят с добавяне на голямо количество маргарин и висококачествено пшенично брашно. Такова изделие съдържа голямо количество вредни за сърцето транс мазнини и плътни въглехидрати; а те са еквивалентни на захарта. Съвсем друго нещо е – пълнозърнестия хляб и макаронените изделия. Ако брашното е пълнозърнесто (състава му може да бъде и от «твърда» пшеница), то запазва голяма част от витамините и фибрите, а главно – дава не бързи, а така наречените бавни въглехидрати, които се обработват от организма постепенно, като не способстват за прибавяне на излишни килограми и не повишават риска за развиване на диабет. Нещо повече, черният хляб и макароните от «твърда»  пшеница трябва задължително да присъстват във вашето меню. Те осигуряват на организма витамини от В група, подобряват работата на стомашно-чревния тракт и както е показало изследването на лондонския университет, препятстват образуването на мастни натрупвания в областта на талията. Важно! «Новооткритата» полза от макароните – още не е повод да си устройвате празник за корема в някой италиански ресторант. Сами за себе си макароните разбира се са полезни, но всевъзможните сосове, приготвени с мазнини, бекон и други подобни, увеличават хранителната стойност на обяда два три пъти. А тези излишни калории сами за себе си няма къде да се дянат.

 

 

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ge5
Категория: Хоби
Прочетен: 747623
Постинги: 117
Коментари: 270
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930