Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 15:46 - Бутейко - комплекс упражнения
Автор: ge5 Категория: Хоби   
Прочетен: 40631 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 08.06.2011 15:47


 Това, което позволява на човек да диша плитко е диафрагмата. К.П.Бутейко е формулирал същността на своя метод, като намаляване дълбочината на дишането чрез отпускане на диафрагмата.

Правилното дишане според него не се вижда и не се чува, като се извършва през носа. Вдишването е толкова незабележимо, че нито гърдите, нито корема се повдигат. Дишането е много повърхностно, въздухът се спуска примерно до ключиците, а по-надолу „стои” въглеродния двуокис. Като че ли внимателно помирисвате неизвестно, може и отровно вещество. При това, вдишването продължава 2-3 секунди, издишването 3-4 секунди, а след него пауза 3-4 секунди. Колкото е по-малък обема на вдишания въздух, толкова по-добре.
И така, да преминем към упражненията. Седнете на стол, отпуснете се, насочете погледа малко по-високо от нивото на очите. Отпуснете диафрагмата (дишането трябва да е незабележимо) - в гърдите трябва да се появи усещане за недостиг на въздух. Останете в това състояние 10-15 минути. Ако желанието да въздъхнете се усили, увеличете дълбочината на дишането. При това, дишайте все едно със самите върхове на белите дробове. При правилно трениране непременно ще се появи отначало затопляне, а после ще ви стане горещо, след 5-7 минути може да се изпотите, както и да изпитате желание да вдишате – борете се с това само като отпускате диафрагмата.
Завършете тренировката, като излизайте от това състояние без да увеличавате дишането.
След тренировката, времето на задържането трябва да бъде с 1-2 секунди повече.
Нивото на СО2 в организма: при пауза 15 секунди съставлява 4-4,5%. При норма 6,5% вашата пауза трябва да съставлява 60 секунди. От тук следва, че 60:15= 4, тоест вие дишате 4 пъти по-дълбоко от нормата.
Всички упражнения се изпълняват като непременно дишате през носа и без звук. Преди изпълняване на комплекса упражнения и след това, се извършват контролни замервания на: максимална пауза на задържане и пулс.

Нормата за максимална пауза на задържане за възрастните хора е:

Удовлетворителен - 30 сек. максимална пауза.

Добър - 60 сек. максимална пауза.

Отличен - 90 сек. максимална пауза.

Пулс:

 Удовлетворителен - 70 удара в мин.

Добър - 60 удара в мин.

Отличен - 50 удара в мин.

За децата от прогимназиалния и гимназиалния класове, нормата за  „максималната пауза” е с 1/3 по-малка, пулса с 10 удара в мин. повече. За децата от началните класове нормата за  „максималната пауза” е с 2/3 по-малка, пулса с 20 удара в мин. повече.

 

 

Препоръчван комплекс упражнения

Комплекса дихателни упражнения на К.П. Бутейко, е насочен към развиване на нужното дишане, а също така и към развиване способността на човек да задържа дишането си, както след вдишване, така и след издишване, както при покой, така и при физическо натоварване.

1. Работят горните части на белите дробове:
5 секунди вдишване, 5 секунди издишване, отпуснете мускулите на гръдния кош; 5 секунди пауза, не дишайте, бъдете максимално отпуснати. 10 пъти. ( 2,5 минути)

2. Пълно дишане. Диафрагмено и гръдно дишане заедно:
7,5 секунди – вдишване, започвате с диафрагмено и завършвате с гръдно дишане; 7,5 секунди – издишване, започвате от горната част на гърдите и завършвате с долната им част, тоест с диафрагмата; 5 секунди – пауза. 10 пъти. ( 3,5 минути)

3. Точков масаж на точките на носа по време на максималната пауза. 1 раз .

4. Пълно дишане през дясната, след това през лявата ноздра на носа. По 10 пъти.

5. Гълтане на корема:
В продължение на 7,5 секунди – пълно вдишване, 7,5 секунди – максимално издишване, 5 секунди – пауза, задръжте корема глътнат навътре. 10 пъти. ( 3,5 минути)

6. Максимална вентилация на белите дробове (МВБД):
Изпълняваме 12 бързи максимални вдишвания и издишвания, т.е. 2,5 секунди – вдишване, 2,5 секунди – издишване, в продължение на 1 минута. След МВБД веднага изпълняваме максимална пауза (МП) след издишване, до предела на възможностите. Изпълнява се МВБД 1 път.

7. Рядко дишане (По нива):
Първо ниво:
1-5 секунди – вдишване, 5 секунди – издишване, 5 секунди – пауза. Получават се 4 дишания в минута. Изпълнявайте го 1 минута, след това без да се прекратява дишането се изпълняват следващите нива.
Второ ниво:
2-5 секунди – вдишване, 5 секунди – задържане на дишането след вдишване, 5 секунди – издишване, 5 секунди – пауза. Получават се 3 дишания за минута. Изпълнява се 2 минути
Трето ниво:
3-7,5 секунди – вдишване, 7,5 секунди – задържане на дишането след вдишване, 7,5 секунди – издишване, 5 секунди – пауза (задържане на дишането). Получават се 2 дишания за минута. Изпълнява се 3 минути.

Четвърто ниво:
4-10 секунди – вдишване, 10 секунди – задържане на дишането след вдишване, 10 секунди – издишване, 10 секунди – пауза. Получава се 1,5 дишания за минута. Изпълнява се 4 минути. И така нататък, кой колкото издържи. Нормата е, да се стигне до 1 дишане за минута.

8. Двойно задържане на дишането.
Отначало изпълнете максимална пауза (МП) след издишване, след това максимално задържане след вдишване. 1 път.

9. МП седнал 3-10 пъти, МП при вървене на място 3-10 пъти, МП при бягане на място 3-10 пъти, МП по време на изпълнение на присядане 3-10 пъти.

10. Повърхностно дишане.
Седнете в удобно положение за максимално отпускане и изпълнете гръдно дишане. Постепенно намалявайте обема на вдишването и издишването – до невидимо дишане на нивото на носоглътката. По време на такова дишане отначало ще се появи лек недостиг на въздух, след това среден или дори силен недостиг, свидетелстваш, че упражнението се изпълнява правилно. Останете на повърхностно дишане от 3 до 10 минути.

Всички упражнения изпълнявайте непременно като дишате през носа и без звук. Преди да изпълните комплекса и след него се извършва измерване на контролната пауза (КП) и пулса,

Желателно е упражненията да се изпълняват на празен стомах.

При завършване на дишането по метода на К.П.Бутейко протича реакция на изчистване на целия организъм. Кога ще започне реакцията е невъзможно да се предскаже. Понякога става след няколко десетки минути, а понякога след няколко месеца занимания. Може да са няколко реакции, а може да няма нито една.
Преди изчистването се наблюдава рязко повишаване на КП (понякога с 3-5 секунди), а по време на изчистването – неговото намаляване, защото натрупаният СО2 по време на изчистването се изразходва за преустройване на всички системи на организма: червата, черния дроб, белите дробове, сърдечносъдовата система, нервната система, костната система и мускулната система. Макар и КП по време на изчистването да спада, то средно тя не спада на по ниско ниво отколкото в началото на занятието. Продължителността на реакцията като правило е от няколко минути до три седмици. Не трябва да се страхувате от реакцията, а трябва да й се радвате – организма оздравява. Ако ви заболи там където не ви е боляло, значи вие просто не сте го забелязвали, а болестта я е имало и преди. По-добре не употребявайте лекарства, но ако не се решите да се откажете от тях, то поне ги намалете наполовина. Тежко болните трябва да се наблюдават (при диабет е необходим постоянен лабораторен контрол).

Етапите на реакцията на изчистването са следните: съответстват на КП – 10,20,30,40,60 секунди.

1.Етап 10 секунди. От организма се отделя това, което лежи на повърхността. Най-често на този етап се наблюдават: отделяния от носа, отделяне на слюнка,  диария, често отделяне на урина, жажда, потене, налепи по езика, храчки. Ако преди сте имали проблеми с бъбреците и пикочния мехур, може да се появят нацепвания. Може да изпаднете в състояние като при грип: треска, температура, гнойни отделяния от очите, носа , слабост или болки в цялото тяло. Апетита да спадне или нацяло да изчезне. Да ви мъчи жажда и да се появи страшна сухота в устата, носа и носоглътката.
2. Етап 20 секунди. Реагират носа, белите дробове, червата, кожата (сърбеж), ставите стават болезнени, боли гръбначният стълб, ще ви заболят всички стари след операционни белези, счупвания, минали травми, ще ви засърбят местата на всички инжекции бити някога. Частично се засягат и обменните процеси: изострят се екземите, могат да се появят болки в главата. Отделят се обилни храчки. Ако сте имали синузит или опериран нос, от носа може да започне отделяне на голямо количество гной, тапи, често с кръв. Ще се възстанови обонянието и вкусовите усещания. Могат да се появят разстройства на изхождането и повръщане. Някой хора остават на КП 10-20 секунди по половин година и повече, защото организма им е силно задръстен с шлаки. А за да се изчистят трябва постоянно да се намират в състояние на волево ликвидиране на дълбокото дишане. По време на изчистването при белодробно болните се повишава температурата до 41 градуса, но тя не остава висока постоянно, а скача – ту горе, ту долу. Температурата не трябва да се понижава! По-добре използвайте увиване с оцет (само за децата). Храчките могат да се получат не само при белодробно болните, но и при хипертониците. Може да има отхрачване с кръв, вследствие на отделяне на белодробна тъкан, разрушена при бронхоскопиите и хронична кашлица. За пълното преустройване на белите дробове отиват 2-3 години. За преустройването помага масажа. Черният дроб и сърцето се масажират само при бягане в тръст и скачане на въже. Остра емфизема минава след 1-2 седмици. По рентгенологични данни ще получите положителна динамика в белите дробове. Снимки трябва да се правят преди започване с комплекса упражнения и след това на половин година.
Ако започне отделяне на сухи храчки, трябва да се поставят вендузи, горчичники, да се прави масаж, да се увеличи приемането на течности (гореща подсолена вода). Отидете на сауна (суха пара), но само ако пулса ви не превишава 70 и нямате сърдечни оплаквания.
Ако имате някакви кожни нарушения непременно се къпете, не ползвайте сапун, просто се изплакнете и след банята се намажете с рициново масло.
Хипертониците и стенокардиците може да ходят на сауна само след достигане на стабилна КП в пределите на 30-40 секунди и пулс не повече от 70. Пациентите с исхемична болест на сърцето трябва да приемат валидол при аритмия и по време на изчистването. Хипертониците могат да получат кръвотечение от носа. Не поставяйте тампони в носа, а подложете ваничка с вода и наложете студен компрес на носа.
Отделянето от носа продължава повече отколкото при белите дробове. Носа не трябва да се промива с лекарства, може да се прилага леко подсолена вода, засмуквайки я и изпускайки я през всяка ноздра подред.
3. Етап 30 секунди. При КП 30 секунди реагира нервната система, човек плаче без причина, става леко възбудим и раздразнителен. Може да настъпи депресия, отвращение към занятията по волево ликвидиране на дълбокото дишане. Това е така нареченото психологическо изчистване.
При болните с кожни заболявания изчистването се проявява във вид на сърбеж, обриви които сами изчезват без да се прилагат мазила и лекарства, но само при условие, че упорито се занимават по метода на волево ликвидиране на дълбокото дишане. Болните от тиреотоксикоза – ридаят, плачат, при хипертониците кръвното налягане скача нагоре-надолу.
4. Етап 30-40 секунди. Изчистването е много кардинално: преустройват се кръвоносните съдове, обмяната на веществата, червата, бъбреците, разтварят се тумори, нормализира се кръвното. Хипертоника след достигане на 40 секунди вече не е хипертоник. Всички сърдечносъдови патологии изчезват при стабилна КП 42-44 секунди. Астматика се прощава с астмата при 22-24 секунди КП.

Върви преустройване на всички ендокринни функции и системи: менструалния цикъл, щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречната жлеза, пикочно-половата сфера. Изостря се мастопатията, появяват се болки и възможни нарушения в менструалния цикъл. При появяване на мастопатия не трябва да се правят никакви допълнителни въздействия.

Ерозиите и токсикозите си отиват. Хората губят излишните килограми. Слабеят и много слабите, но след изчистването придобиват нормално тегло, възстановявайки недостигащите им форми, но вече с чисти, здрави клетки. Всички обменни нарушения, полиартрити, остеохондрози на КП 40 секунди са придружени с ужасни болки. Появява се пясък в урината. Излизат камъните от жлъчката и пикочният мехур. В момента на излизане на камъка трябва да тренирате усилено, да се движите, да скачате, да танцувате, тъй като при физическо натоварване се увеличава съдържанието на СО2, каналите се разширяват и камъка ще излезе без да боли.
Чистят се хемороидите, може да се получат кръвотечения и гнойни отделяния. Изчезват варикозно разширените вени. При язвено болните възникват кратковременни болки, повръщане на кал със слуз. Могат да се получат чревни колики, срязващи болки в корема, също се учестява уринирането и се появява разстройство на стомаха. Не трябва да се бърза с хирургическа намеса, не трябва да се приемат никакви болкоуспокояващи. Постарайте се да се избавите от всички симптоми с усилени тренировки по метода на волевото ликвидиране на дълбокото дишане.
Нормализира се съня. Нуждата от сън се намалява до 4-5 часа на ден.
5. Етап 60 секунди. Изчиства се всичко, което не се е изчистило на предишните етапи. Тук се препоръчва да се провокира оздравителна реакция с някакво простудно заболяване в съчетание с нарушаване правилата за живеене (обикновено в храненето). През това време може да се отделят огромно количество храчки, защото се пречистват най-затънтените участъци на белите дробове.
Понякога, по време на оздравителната реакция може да се изгуби гласа. Това може да е вследствие на стара кашлица или бронхоскопия. Между другото, астмата може да започне със загуба на гласа. Първия пристъп на астма – това са ларингоспазми в областта на гърлото. След оздравителната реакция гласа се възстановява.
Сърцето ще преболедува, дори и преди да не сте се оплаквали от него. Урината по време на изчистването става тухлено червена, мътна, с утайки, слизеста, зловонна с кървави отделяния, с миризма на лекарства. При болните от остеохондроза се изхвърля огромно количество соли, тяхната урина е бяла, пенлива. Слюнката на тези болни е много неприятна, тя трябва да се плюе в буркан. Могат да се получат маточни кръвотечения.
Огледало на реакциите е езика. Когато е в норма, той трябва да е розов, влажен, чист, без бразди и пукнатини. Жълт налеп – чисти се черния дроб, бял – стомашно-чревния тракт. Сух – недостатъчно вода в организма. Когато езика е покрит с някакъв слой – у болния се наблюдава отвращение към храната – в никакъв случай не го карайте да яде. Тогава трябва да се пие много вода, за да излязат всички шлаки от организма. По езика може да се каже дали това е пречистване или простудно заболяване. Стане ли езикът розов, чист, влажен, това означава че вече върви реакция на оздравяване. Ако пулсът по време на чистенето е повече от 100 удара, не се хващайте за инхалатора. По-добре си помогнете за 1-2 дни, като приемете хормоналното лекарство което ви е помагало преди, но половин доза от максималната, която сте приемали някога. След това, постепенно тренирайки дишането, спрете да приемате хормона. Не се плашете да приемате хормоналния препарат – той забавя дишането, това му е хубавото. И това е най безвредното от всички приемани от астматиците лекарства.

За да облекчите периода на изчистване правете следното:

1. Не спирайте да тренирате, занимавайте се по слабата степен на само удушаване с релаксационно забавяне на дишането. Главната задача е – не се отдишвайте (не въздишайте), удържайте се, не сдавайте позициите отвоювани от дълбокото дишане.
2. Приемайте горещ душ, седяща вана (само бедрата са във вода), отидете на сауна. Всичко това се прави при треска, но ако нямате температура и ви позволява сърцето.
3. Приемайте повече гореща подсолена вода. Не забравяйте по време на изчистването да приемате обикновена готварска сол. Често се чувства слабост поради недостиг на сол. Тази сол няма нищо общо с отложените „соли” в гръбнака.
4. Не се насилвайте да ядете, не отвличайте организма си от работата му – изчистване.
5. Може да си сложите вендузи, горчичники, да си направите масаж.
6. В никакъв случай не лежете: седнете или се движете из стаята, но най-добре на улицата на чист въздух. По време на изчистването приемайте мед, зъбен прах (промит), бяла глина – по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Те ще преминат транзит през червата и ще съберат всички отрови.
7. Ако по време на изчистването се появят силни схващащи болки в червата или срязващи болки в сърцето, трябва да си помогнете с валдол и усилено да тренирате дишането.
8. Добавете в храната 2-3 капки разтвор на калиев йодит на ден.
9. Старайте се да потискате червата с плитко дишане. Ако не кашляте храчките излизат по-лесно.
10. Ако червата работят зле, направете клизма или приемете разхлабително (натриев или магнезиев сулфат, лист сена, кора от зърнастец).
11. По време на преустройването на белите дробове е необходима топлина, затова не се преохлаждайте през това време, носете жилетка. Не стойте на течение, но и не се прегрявайте – не трябва да се навличате. Полезни са  топлите процедури и масажа на гръдния кош.
12. Ако изчистването преминава с необуздана кашлица, то направете отвличащи водни процедури – загряване на ръцете и краката в толкова гореща вода, колкото можете да търпите. Може да се масажира зоната на врата.
13. Не яжте захар, по-добре преминете на сушени плодове. Гроздето и доматите действат лошо на болния черен дроб.
14. Ако се появи гноен конюнктивит (гнойни отделяния от очите), то промийте си очите със силен разтвор на зелен чай, леко подсолен.
15. По време на чистенето щателно следете за състоянието на устната кухина. Постоянно я изплаквайте с отвари от билки. Езика трябва да се изчиства от налепи с лъжица.

 

Повърхностно дишане

Повърхностното дишане е това дишане, което не се забелязва, не се чува и се извършва само през носа. Вдишването е толкова малко, че нито гърдите, нито корема се повдигат. Дишането е толкова повърхностно, че въздухът се спуска само до ключиците, а по-надолу остава въглеродния двуокис. Вие трябва да намалите дълбочината на дишането дотолкова, че да изпитвате чувство на недостиг на въздух (тоест, да изпитате  желание да вдишате дълбоко, да въздъхнете, но дотолкова, че да не го правите). Без да се отдишвате след това. Това чувство трябва да изпитвате по 3 часа на ден, колкото повече, толкова по-добре, може и да не е наведнъж, а на няколко пъти през деня. Ако го правите, в организма ви ще се натрупва СО2 и с негова помощ ще се увеличи постъпването на кислород в тъканите. Постепенно паузата ви ще се увеличава, а дълбочината на дишането ще намалява.

Контролна пауза (КП) и максимална пауза (МП)

Състояние на организма

Вид на дишането

Отклонения

РаСО2

Пулс

Контролна пауза (КП)

Максимална пауза (МП)

Дълбочина на дишането %

мм.

%

Особени състояния

 

Повърхностно

7 6

56 55

7,7 7,6

Няма данни

Свръх издръжливост

 

5                  4 3                2                  1

54 53 52 51 48

7,5 7,4 7,3 7,1 6,8

48  50  52  55  57

180       150       120        100          80

360         300         240          200          160

33             40             50            60            75

Норма

Нормално

 

46

6,5

60

60

120

100

Болест

 

 

Дълбоко

1 2               3 4               5 6               7

43 39 36 32 28 24 20

6,0 5,5 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0

65  70  75  80  90  100

50            40            30            20            10              5

100            80              60               40              20              10

120       150       200        300        600       1200

Смърт

 

РаСО2 – Парциално налягане на СО2 в артериалната кръв (алвеолен газ).

Как се измерва контролната пауза? - Трябва без да вдишвате дълбоко, да вдишате нормално и да спрете да дишате до първите неприятни усещания. Без никакви дълбоки вдишвания и издишвания, направете обикновено вдишване и задръжте дишането. Щом се появят неприятни усещания, значи кислорода е свършил и трябва да преминете отново към плитко (повърхностно) дишане. Контролната пауза се измерва в секунди и при оздравелите болни достига до 180-240 с. Това не е тренировка, а само измерване на дишането. Измерването се извършва седнал в удобна поза и напълно отпуснат, най-добре на празен стомах.

Контролната пауза намалява, ако човек диша дълбоко и се увеличава, ако той ден и нощ забавя дишането. Лошо е когато задържате дишането до предела, защото след това човек започва да диша дълбоко. За здрав, може да се счита само този човек, на когото КП е 60 с. и повече.

Как се измерва максималната пауза? – Измерва се както и при контролната, но дишането се задържа без да вдишвате докато можете  - до силен недостиг на въздух. Не дишайте колкото можете, но така, че след това да не увеличавате дишането си, а да дишате както преди задържането.

НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЯ МНОГО КЪСМЕТ, УСПЕХИ И МНОГО ЗДРАВЕ!
От цялата си душа!!!!

Линк към сайта на клиниката „им. К.П.Бутейко”

http://www.buteykoclinic.ru/lecture.php




Гласувай:
3



1. анонимен - куртки мужские кожаные
18.10.2012 23:21
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://fotoinstructor.ru/user/InvanywarJaws/>интернет магазин одежды люкс </a> сорочки мужские <a href=http://line7avto.com/user/Sornprienia/>интернет магазин спортивной одежды москва </a> платья для полных девушек <a href=http://dejavu.ua/>аксессуары оптом купить </a> магазин нижнего белья ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>viagra Kamagra side effects </a> - treat impotence with Kamagra products : Cheap pills Kamagra 100mg online : <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly last minute </a> - canada Kamagra supplier
цитирай
2. анонимен - бижутерия серьги
19.10.2012 08:02
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://downtraining.net/user/ethercEry/>каталог одежды белья </a> интернет магазин одежды недорого <a href=http://www.starstudio.com.ua/user/Capyhacehew/>интернет магазин одежды вечерние платья </a> интернет магазин оригинальной одежды <a href=http://dejavu.ua/>мужская молодежная одежда интернет магазин </a> очки солнцезащитные ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>pharmacies Kamagra order online </a> - online pharmacy Kamagra purchase online : Kamagra roermond : <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Order Kamagra India </a> - Online pharmacy Kamagra Buy
цитирай
3. анонимен - платье смотреть онлайн бесплатно
19.10.2012 17:05
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://st.benoit.ermitage.free.fr/phpBB2/profile.php?mode=viewprofile&u=3735>купить платье в севастополе </a> кеды мужские <a href=http://www.moto-angel.org.ua/index.php?subaction=userinfo&user=HichFoomo>сумка поясная купить </a> интернет магазин китайской одежды москва <a href=http://dejavu.ua/>интернет магазин верхней одежды </a> купить платье недорого ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly china </a> - Kamagra king : Kamagra India pharmacy : <a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly australia free shipping </a> - Buy Kamagra watford day
цитирай
4. анонимен - каталог подростковой одежды
20.10.2012 05:29
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://blowjobgalaxy.com/user/reuchendraich/>модная одежда для мальчиков </a> кожаные куртки женские <a href=http://www.your-muzic.ru/user/MesShipse/>салон платьев киев </a> стильная женская одежда оптом <a href=http://dejavu.ua/>мужские пальто </a> интернет магазин распродаж ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Online pharmacy Kamagra Cheapest </a> - Kamagra 100mg canada cialis tadalafil : online shop Kamagra low cost : <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Buy prescription Kamagra Online fast delivery </a> - Kamagra shop Online
цитирай
5. анонимен - купить крем для обуви
20.10.2012 19:39
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://profygamer.500mb.net/user/Seedgehex/>элитная бижутерия </a> футболка <a href=http://www.oak-valley.ru/user/tifesteency/>интернет магазин детской одежды доставка </a> каталог интернет магазин женской одежды <a href=http://dejavu.ua/>платья кружевные 2012 </a> носки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra UK forzest </a> - Kamagra Buy Online UK : Kamagra express shipping online : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Kamagra viagra sildenafil site ebaycoUK </a> - Cheap Kamagra jellies dysfunction
цитирай
6. анонимен - детская одежда обувь интернет магазин
21.10.2012 04:29
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://minecraft-infinity.ru/index.php?subaction=userinfo&user=CithGreerisib>костюм повара купить </a> одежда интернет-магазин недорого <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>белое платье трубецкой </a> купить дешевую бижутерию <a href=http://ingames-online.ru/user/OppordtodsVok/>новые платья фото </a> мужская обувь ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra now </a> - Kamagra Fedex : online Kamagra India : <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg canada isosorbide dinitrate </a> - Kamagra stories
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ge5
Категория: Хоби
Прочетен: 744885
Постинги: 117
Коментари: 270
Гласове: 555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031