Прочетен: 4042 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 03.02.2011 12:32
Фурмите ще ни спасят от стареене и атеросклероза
Според израелските учени, фурмите ще ни спасят от стареене и атеросклероза.
Изследване, проведено неотдавна от израелските специалисти показало, че редовната употреба на плодовете на финиковата палма, спомага за понижаване нивото на мазнините в кръвта а така, се намалява вероятността за развиване на сърдечно съдови заболявания и в частност, атеросклероза. Едновременно с това, способстват за понижаване нивото на pH в кръвта и забавят процесите на стареене.
С изучаването на полезните свойства на фурмите, се заели изследователите от медицинския факултет Технион на Хайфската болница РАМБАМ. На група доброволци, предложили за един месец да изяждат всеки ден по 100 грама плодове на "маджхол", разновидност на месестите фурми, растящи в Йорданската долина и в степите Арава под Ейлат.
След това, изследваните един месец не се хранили с фурми. Когато свършила почивката, им предложили за още един месец да ядат фурми от друга разновидност, "халави" – плодове с твърда чистеща се кора, растящи основно в долината на Йордан. За останалата храна помолили доброволците да се придържат към нормалната си диета.
В процеса на експеримента, на доброволците периодично им правили анализ на кръвта, а също така проверявали работата на бъбреците и черния дроб. Резултатите показали, че редовната употреба на фурмите „маджхол” снижават с 8% нивото на вредните мазнини в кръвта, а на„халави” - с 15%. Освен това, фурмите „халави” спомагат с 33% да се понижи нивото на окисляване на кръвта - процес, ускоряващ стареенето на тялото. При "маджхол" такова влияние не било установено, съобщава MIGnews.com с препратка на издание "Гаарец".
Както е известно, фурмите съдържат много гликоза, но въпреки това у никого от изследваните не открили повишаване нивото на кръвната захар, макар и преди да се смяташе, че те провокират развиването на захарен диабет. Също така не отбелязали и повишаване индекса BMI – индекс за повишаване масата на тялото.
"Резултатите от изследването ни задължават да обясним механизма, по който действат плодовете на фурмата, довеждащ до понижаване нивото на съдържанието на мазнини в кръвта ", – казва ръководителят на изследователската група професор Михаел Авирам.
Специални благодарности за информацията!
10.09.2011 16:03